Lees het verhaal van Petra (2 havo)

Door de verhuizing van Alkmaar naar Amsterdam komt Petra als nieuweling in de tweede klas van de HAVO. Het is een spannende tijd: een nieuw huis in een stad die zij nog niet zo goed kent, nieuwe vrienden maken en een nieuwe school met totaal andere lesmethoden als bij haar oude school. Al met al gaat het best goed op school, alleen met Frans bemerkt Petra al gauw dat haar nieuwe klas veel verder is en dat haar docent de lesstof in een rap tempo behandeld. Petra komt sinds enige tijd drie keer per week naar De Onderwijskamer voor huiswerkbegeleiding. Tijdens de huiswerkbegeleiding vraagt Petra hulp als zij niet uit een opdracht komt. Zodra ze een zetje in de goede richting krijgt, gaat het werk haar redelijk goed af. Dergelijke zetjes krijgt Petra uiteraard niet tijdens overhoringen en proefwerken op school. Ondanks overhoringsessies blijkt dat Petra een te grote achterstand heeft opgelopen op school en lukt het Petra maar lastig om de zware onvoldoende, voor Frans op haar rapport flink op te halen tot een voldoende cijfer. Op advies van De Onderwijskamer volgt Petra sinds kort bijlessen Frans.

"Ik ben blij dat ik door de bijlessen Frans weer voldoendes haal op school"


Tijdens de bijlessen wordt intensief gewerkt aan verruiming van haar woordenschat en werkt de vakdocent met Petra aan de grammaticaregels en aan haar uitspraak. De nieuwe woorden en de grammatica pakt Petra goed op. De uitspraak wordt beter maar blijft onder niveau. Met het advies om met Franse luisterboeken aan de slag te gaan, af en toe  naar een tv-programma op de Franse tv zender te kijken en Franse chansons mee te zingen, kunnen de bijlessen al snel tot een minimum worden teruggebracht. "Als ik 'Pour que tu m'aimes encore' van Celine Dion meezing, hoor ik nog de aanwijzingen van mijn bijles-docent: spreek zacht, rond en melodieus, plak alle woorden aan elkaar, denk aan de si-, se-, sij-regel, vergeet de klemtoon niet..."
"Ik ben blij dat ik door de bijlessen nu weer voldoendes haal op school. Ik voel me nu meer zelfverzekerd als mijn docent op school mij een vraag stelt in het Frans en kan de lessen in de klas nu goed volgen. Ik heb mijn ouders gevraagd of wij van de zomer naar Frankrijk op vakantie kunnen gaan, zodat ik dan goed kan oefenen met mijn uitspraak. Mijn ouders vinden dit een goed idee, dus de vakantie naar Frankrijk is aankomende zomervakantie een feit! Je suis trés heureux!
"

 

Meer info